petak, 1. siječnja 2021.

Premetaljke u stihu (1)

Anagramiranje ili premetanje slova među najstarijim je vrstama zagonetanja. Za razliku od prve križaljke čiji je datum objave potpuno poznat (21.12.1913.), ne zna se pouzdano koji su bili prvi anagrami odnosno premetaljke. Postoje podaci da počeci anagramiranja sežu u vrijeme antike.

Čisti anagram nastaje tako da se od zadanog pojma premetanjem slova kreira drugi pojam nazvan postavka (označava se velikim tiskanim slovima) i to bez dodavanja, ispuštanja ili mijenjanja slova. Postavka bi trebala asocirati ili biti u logičkoj vezi sa zadanim pojmom.

Stihovi su izuzetno pogodni za logičko povezivanje postavke i zadanog pojma. Njima se može duhovito i efektno prikazati zadani pojam.

Za početak, ovdje su četiri premetaljke u stihovima objavljene u enigmatskom magazinu Kvizorama. Prva je premetajna dopunjaljka u kojoj premetanjem postavke treba dovršiti stihove, a svaka crtica na kraju stiha je mjesto za po jedno slovo - odgonetka dakle ima dvije riječi (s 11 i 3 slova). Osobno su mi najdraže efekne i duhovite premetaljke koje se rješavaju bez mnogo muke.Rješenja premetaljki:
planinarski put, zalogajnica, inspekcija, bećarac

1 komentar:

ŠAHOVSKI TURNIR ZA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE OSVOJIO ROBERT SOLDO

U Zagrebu je 22. lipnja 2023. održan brzopotezni šahovski turnir za Dan antifašističke borbe u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja anti...