petak, 1. siječnja 2021.

Zagrebačkim Adventom ponovo haraju drski prevaranti

Članak objavljen u ZG-magazinu 12.12.2019.

Lijep je adventski dan i predbožićni ugođaj, vrijeme za darivanja i pripremu božićnih poslastica.

Hodate blještavim trgovima i ulicama, između brojnih štandova koji vas pozivaju na tople napitke i slasne delicije. Ili upravo izlazite iz trgovačkog centra u kojem ste ostavili stotine kuna za božićne potrepštine.

Pred vama se stvori umiljata djevojka koja vam pokazuje dokument sa simbolima domaćih i međunarodnih humanitarnih organizacija, s nazivom nacionalne udruge za gluhe i tjelesno potlačene osobe i siromašnu djecu … Djevojka gestikulira tako da zaključujete da je gluhonijema, jer pokušava komunicirati s vama znakovnim jezikom. Shvaćate da se od vas traži potpis i novčani prilog, a na dokumentu već postoji nekoliko potpisa dobrotvora. Upravo ste potrošili neke novce krijepeći se na štandovima ili kupujući potrepštine, pa vam nije nikakav problem darivati i gluhonijeme s desetak ili dvadesetak kuna, uostalom i drugi su već dali priloge.

Manje od 50 kuna je – premalo?

No vaših desetak kuna nije dovoljno, djevojka vam pokazuje na švrljotinu na dokumentu da je minimalan iznos pedeset kuna. Na popisu donatora vidite da se donirani iznosi kreću od stotinu, stotinu pedeset i dvjesto kuna! Sada je zadnji trenutak da vam se “upali lampica” da nešto nije u redu, da se radi o prijevari, jer tko na ulici donira dvjesta kuna i koji se humanitarci cjenkaju oko iznosa!?

Posumnjali ste da vas muljaju, zatražili ste svoje novce nazad ili pokušavate slikati popis. Vrlo brzo upoznat ćete djevojčine pratitelje na zadatku, a kad pozovete policiju dobit ćete sočne psovke na stranim jezicima (pa i rumunjskom) i ovi “humanitarci” koji su odjednom čudesno progovorili izgubit će se u masi.

Uobičajen je ovo scenarij koji se događa na zagrebačkim ulicama, pa i drugim hrvatskim gradovima u posljednje dvije godine. Najmanje dvije ovakve grupice prevaranata uočene su kako operiraju Zrinjevcem, Branimirovom, Krešimircem, pokraj Autobusnog kolodvora, na ulazima trgovačkih centara… U više navrata se radilo o jednoj djevojci i dvije muške osobe koji “prikupljaju donacije” u krugu od pedesetak metara, pazeći pri tome jedni na druge i ne eventualni dolazak uniformirane policije.

Nepostojeća humanitarna udruga

Portal ZG-magazin domogao se fotografije jednog od inkriminiranih dokumenata. Na dokumentu je naziv nepostojeće Nacionalne udruge za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromačnu djecu. Potpisi donatora i donirani iznosi na dokumentu nisu autentični, radi se o fotokopiji u boji.

Udruge gluhih i nagluhih osoba širom Hrvatske upućuju apele građanima da ne nasjedaju prevarantima koji se lažno predstavljaju.

Budite oprezni i ne nasjedajte prevarantima, a ukoliko ih uočite svakako obavijestite policiju!

Za ZG-magazin, Dejan Glišić

Nema komentara:

Objavi komentar

ŠAHOVSKI TURNIR ZA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE OSVOJIO ROBERT SOLDO

U Zagrebu je 22. lipnja 2023. održan brzopotezni šahovski turnir za Dan antifašističke borbe u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja anti...